Aeropress

Aeropress sa radí medzi filtračné metódy prípravy kávy a najbližšie má ku french pressu, ale vďaka filtračnému papieriku má čistejšiu chuť. Aeropress je asi najmladšou metódou prípravy kávy, ktorú v roku 2005 vynašiel a dal si patentovať američan Alan Adler a veľmi rýchlo sa rozšíril do celého sveta. Aeropress je ľahko prenosný a možno si ho vziať so sebou takmer kdekoľvek. Vyrába sa z polykarbonátu a preto je takmer nerozbitný.

Káva sa pripravuje pomocou pomletého kávovníkového zrna, horúcej vody a vzduchu. Vďaka stlačeniu, je možné vyvynúť určitý tlak, ale ten nie je ani zďaleka taký vysoký ako v prípade espressa ( 9Barov). Chuť kávy vieme ovplyvňiť rôzne podľa sily stlačenia a doby extrakcie. Používajú sa dva spôsoby prípravy : klasický a obrátený.

Ako si pripravím kávu cez Aeropress?

1. Klasický spôsob

Malý okrúhly filtračný papierik premyjeme a vložíme do sitka. Sitko zasunieme do spodnej časti Aeropresu a položíme na obľúbenú šálku.

Nasypeme cca 18 gramov stredne hubo zomletej kávy.

Zalejeme horúcou vodou (90-93°), Do 1/3 objemu válca.

Počas extrakcie premiešame a dolejeme zvyšné 2/3 horúcej vody.

Necháme lúhovať ešte 60 sekúnd.

Vložíme piest a pomaly vtlačíme zvyšnú kávu do šálky, až kým nezaznie syčanie.

2. Obrátený spôsob

Obráteny spôsob prípravy kávy spočíva v tom, že válec obrátime naopak a zalejeme kávu priamo vo válci. Vieme tak predĺžiť dobu lúhovania. 

Na vrch potom priložíme šálku hore dnom a spolu opatrne prevrátime. 

Následne začneme stláčať piest.

Aeropress
Areopress sa v Európe najviac ujal v Škandinávskych krajinách, kde ho je možné nájsť nie len vo väčšine domácností, ale aj v každej dobrej kaviarni.

0 komentárov k “AeropressPridajte vlastný →

Pridaj komentár