Aeropress sa radí medzi filtračné metódy prípravy kávy a najbližšie má ku french pressu, ale vďaka filtračnému papieriku má čistejšiu chuť. Aeropress je asi najmladšou metódou prípravy kávy, ktorú v roku 2005 vynašiel a dal si patentovať američan Alan Adler a veľmi rýchlo sa rozšíril do celého sveta. Aeropress je ľahko prenosný a možno si ho vziať so sebou takmer kdekoľvek. Vyrába sa z polykarbonátu a preto je takmer nerozbitný.
Káva sa pripravuje pomocou pomletého kávovníkového zrna, horúcej vody a vzduchu. Vďaka stlačeniu, je možné vyvynúť určitý tlak, ale ten nie je ani zďaleka taký vysoký ako v prípade espressa ( 9Barov). Chuť kávy vieme ovplyvňiť rôzne podľa sily stlačenia a doby extrakcie. Používajú sa dva spôsoby prípravy : klasický a obrátený.

Ako si pripravím kávu cez Aeropress?
1. Klasický spôsob
Malý okrúhly filtračný papierik premyjeme a vložíme do sitka. Sitko zasunieme do spodnej časti Aeropresu a položíme na obľúbenú šálku.
Nasypeme cca 18 gramov stredne hubo zomletej kávy.
Zalejeme horúcou vodou (90-93°), Do 1/3 objemu válca.
Počas extrakcie premiešame a dolejeme zvyšné 2/3 horúcej vody.
Necháme lúhovať ešte 60 sekúnd.
Vložíme piest a pomaly vtlačíme zvyšnú kávu do šálky, až kým nezaznie syčanie.
2. Obrátený spôsob
Obráteny spôsob prípravy kávy spočíva v tom, že válec obrátime naopak a zalejeme kávu priamo vo válci. Vieme tak predĺžiť dobu lúhovania.
Na vrch potom priložíme šálku hore dnom a spolu opatrne prevrátime.
Následne začneme stláčať piest.

0 komentárov k “Ako si pripraviť kávu cez Aeropress” Pridajte vlastný →