Napriek tomu, že pijeme kávu z jednej strany kvôli jej povzbudivým účinkom, za ktoré môže kofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More obsiahnutý v kávovom zrne, na strane druhej si ju mnoho ľudí obľúbilo aj vďaka jej nezameniteľnej chuti a aróme. Skutočnosť je taká, že aj káva bez kofeínu môže chutiť dobre, i keď nebude nikdy taká, ako káva bez procesu odkofeínovania, napriek tomu, že sa kofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More až tak veľmi nepodieľa na chuti kávy ako takej.
Prečo káva bez kofeínu?
Prvá úspešná extrakciaProces pri ktorom sa do vody uvoľňujú rozpustné chuťové zložky z upraženého a namletého kávovinového zrna. More sa podarila nemeckému chemikovi Rungeovi v roku 1820, ako odpoveď na nespavosť jeho priateľa a veľkého básnika Goetheo. O jej komerčné využitie sa neskôr postaral Ludwig Roselius, ktorý na ne pôsobil horúcou vodnou parou ešte pred tým, ako sa mal kofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More zo zrnka vyextrahovať.
Ako sa to robí ?
Nepriama metóda – spôsob, pri ktorom sa používajú organické rozpúšťadlá ( chloroform, etylacetát …). Čo sa týka napríklad etylacetátu, ten je pre ľudský organizmus úplne neškodný. Zelené kávovníkové zrná sa naparujú vodnými parami, aby sa zväčšili a umožnili tak lepší prienik rozpúšťadla. KofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More sa pri namáčaní naviaže na rozpúšťadlo. Potom sa zrno opäť naparuje aby bolo možné odstrániť všetky zvyšky rozpúšťadla. Metylchlorid je ako rozpúšťadlo najlepší, neviaže na seba ostatné aromatické látky, bohužiaľ je jeho používanie zakázané, nakoľko tento proces poškodzuje ozónovú vrstvu.
Švajčiarska metóda – je to proces , pri ktorom sa na odkofeínovanie používa iba voda. Princípom tejto pomerne drahej metódy je namáčanie kávových zŕn vo vode, následná extrakciaProces pri ktorom sa do vody uvoľňujú rozpustné chuťové zložky z upraženého a namletého kávovinového zrna. More odstredivou silou v ktorej sa vylúhuje kofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More a všetky rozpustné a aj vonné prchavé látky. Pomocou filtrov s aktívnym uhlíkom sa vyfiltruje z extraktu kofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More, voda sa odparením zredukuje na koncentrát, ktorý sa so zvyšnými aromatickými látkami vracia späť do zrnka.
Metóda pomocou superkritických plynov – táto metóda využíva plyny, ktoré sa pod určitým tlakom stávajú kvapalinami a používajú ako rozpúšťadlá. KofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More naviazaný na plynnú zložku sa odstráni pomocou absorpcie s recirkuláciou plynu. Touto metódou sa síce odstraňuje iba kofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More, ale proces je energeticky a technologicky náročný, preto aj značne nákladný.
KofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More odstránený z kávového zrnka sa potom ďalej využíva napríklad vo farmaceutickom alebo potravinárskom priemysle. Treba ďalej rátať s tým, že pri všetkých týchto metódach je odkofeínovanie úspešné na 97%. Ďalej môže zrnko takejto kávy obsahovať chemické prímesy, ktoré musia nahradiť niektoré aromatické alebo chuťové vlastnosti stratené pri procese.
Tak ako… piť či nepiť?
Kávičkari zbožňujú ako chuť a arómu čerstvo praženej kvalitnej kávy, tak aj účinky kofeínu, ktorý stimuluje centrálnu nervovú sústavu a podnecuje človeka k väčšej pozronosti, k tvorivosti, niekto by mohol povedať že dokonca až k chuti do života. Napriek tomu sú však medzi nami ľudia, ktorým môže konzumácia kofeínu spôsobovať vážne zdravotné ťažkosti kvôli citlivosti na naň. Práve vďaka káve bez kofeínu si môžu aj oni vychutnať tento nápoj. Nezabúdajme tiež na tehotné alebo dojčiace mamičky, ktorým sa chuť na kávu počas tehotenstva nestratila a konzumáciu kofeínu im lekár odporučil obmedziť alebo úplne vylúčiť. Myslím že v prípade bezkofeínovej kávy si teda musí na otázku piť či nepiť odpovedať každý jedinec sám, určite by ho však nikto za jej pitie nemal „odsudzovať“
Do pozornosti sa možno oplatí uviesť aj fakt, že nie každá káva, ktorú pijete, má rovnaký obsah kofeínu. RobustaRobusta, alebo coffea canpehora je druh kávovníka. Jeho plody sú kávové čerešne a jej kôstky sú kávové zrná. V porovnaní s Arabikou má o 22 chromozómov menej, užšie chuťové spektrum (horká trpká ťažká chuť), obsahuje viac kofeínu a je menej náročnejšia na pestovanie. More môže obsahovať až 2-krát viac kofeínu ako arabika a espressoPríprava kávového nápoja z 7 a viac gramov namletej kávy pod tlakom 9 Barov horúcou vodou pri teplote okolo 94°C kedy vytečie 20-30ml nápoja za 20-30 sekúnd. More (max 30 ml) má minimálne o polovicu menej kofeínu ako instantná, zalievaná alebo prekvapkávaná káva. Takže, ak nemáte problém vypiť plechovku Coca Coly, nemali by ste mať problem ani s jedným maličkým espressom kvalitnej arabiky. 🙂
Vedeli ste že? Brazílski vedci sa usilujú o vyšlachtenie kávovnika, ktorý by neobsahoval kofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More. Vyšlachtením sa snažia odobrať z kávovníka kľúčový gén pre tvorbu kofeínu. Zatiaľ síce ešte nie je jasné, do akej miery budú tieto zrná z brazílskeho výskumu vhodné na prípravu kávy. Vedci to odhadujú približne na 10 rokov, kým bude možné pripraviť bezkofeinovú kávu prírodne (i keď za pomoci genetickej modifikácie). (informácia z roku 2017)
Použité zdroje
Knižné zdroje:
AUGUSTÍN, J. : Pri káve o káve a kávovinách. Vydavateľstvo YOTA s.r.o. v Brne 2016 ISBN: 978 – 80 – 7462 – 851 – 1
0 komentárov k “Bezkofeínová káva” Pridajte vlastný →