Kávu pijeme v kaviarni s priateľmi, v práci s kolegami alebo doma s rodinou. Stala sa súčasťou našich zvyklostí a v poslednom čase zažíva druhú vlnu, kedy si dobrú kávu nemusíme vychutnať iba v kaviarni, ale aj doma. Veľmi dôležité pri tom je, zvoliť si tú správnu, pretože možností je veľa . Ako teda na to ?
Káva na espressoPríprava kávového nápoja z 7 a viac gramov namletej kávy pod tlakom 9 Barov horúcou vodou pri teplote okolo 94°C kedy vytečie 20-30ml nápoja za 20-30 sekúnd. More alebo káva na alternatívu
Či už je v obchode prítomný odborník na kávu, ktorý vám poradí, alebo ste na to sami vedzte, že nie na všetky spôsoby prípravy, sa hodí vždy tá istá káva.
Filter – Kávy, ktoré pripravujeme cez filter by mali mať svetlé praženie. Kávy, ktoré pripravujeme filtráciou, by mali mať svetlejšie praženie, ako tie na espressoPríprava kávového nápoja z 7 a viac gramov namletej kávy pod tlakom 9 Barov horúcou vodou pri teplote okolo 94°C kedy vytečie 20-30ml nápoja za 20-30 sekúnd. More, pretože pri príprave nám nepomáha žiaden tlak. Na obale by malo byť uvedené, či je káva vhodná na prípravu na filter. Ak by sme zvolili kávu praženú tmavšie, nedostanete z kávy jej prirodzenú chuť.
Espresso – Pre prípravu kávy na espressoPríprava kávového nápoja z 7 a viac gramov namletej kávy pod tlakom 9 Barov horúcou vodou pri teplote okolo 94°C kedy vytečie 20-30ml nápoja za 20-30 sekúnd. More je veľmi dôležité stredné praženie. Ak by káva bola napražená svetlo, ako pri filtri, výsledný nápoj bude mať príliš acidnú chuť. Ak je káva na druhú stranu napražená príliš, zrnko má tmavú farbu a je mastné a lesklé, je v ňom cítiť nepríjemnú horkú chuť.
Mokka – pre prípravu kávy v mokke môžeme použiť kávu, ktorá je pražená na espressoPríprava kávového nápoja z 7 a viac gramov namletej kávy pod tlakom 9 Barov horúcou vodou pri teplote okolo 94°C kedy vytečie 20-30ml nápoja za 20-30 sekúnd. More. Pre prípravu kávy v mokke môžeme použiť kávu, ktorá je pražená na espressoPríprava kávového nápoja z 7 a viac gramov namletej kávy pod tlakom 9 Barov horúcou vodou pri teplote okolo 94°C kedy vytečie 20-30ml nápoja za 20-30 sekúnd. More, mala by však mať ovocnejšie vlastnosti, na obale by malo byť uvedené, či je káva vhodná aj na prípravu v mokke.
Praženie
Káva s pôvodom alebo kávová zmesZmes kávy, kombinujúca rôzne odrody a druhy káv tak, aby mala svoju rovnakú charakteristickú chuť, mieša sa zvyčajne z 5 a viac druhov, v každom období roka z rôzne dostupných zdrojových káv More
Kávy s pôvodom sú zložené iba zo zrniek z danej krajiny alebo dokonca konkrétnej plantáže, chuť kávy by mala byť vždy zaujímavá, alebo charakteristická pre danú krajinu, na obale je vždy uvedená krajina pôvodu, odrodaDetailnejšie botanické rozlíšenie ako druh. Odrody vznikajú buď prirodzenou mutáciou, krížením alebo šľachtením. More a chuťový profil kávy, hodnotený podľa odborníkov. Kávy s pôvodom sú starostlivo napražené a náročnejšie na prípravu (nie vždy sú vhodné na prípravu v domácom automatickom kávovare na espressoPríprava kávového nápoja z 7 a viac gramov namletej kávy pod tlakom 9 Barov horúcou vodou pri teplote okolo 94°C kedy vytečie 20-30ml nápoja za 20-30 sekúnd. More). Nemusí byť dostupná po celý rok, a chuť sa môže mierne líšiť v závislosti od zberu.
Kávová zmesZmes kávy, kombinujúca rôzne odrody a druhy káv tak, aby mala svoju rovnakú charakteristickú chuť, mieša sa zvyčajne z 5 a viac druhov, v každom období roka z rôzne dostupných zdrojových káv More je zmesou káv z viacerých krajín alebo odrôd, je chuťovo univerzálnejšia pre väčšiu skupinu ľudí, je dostupná počas celého roka a jej chuť sa nemení. Nakoľko obsahuje viac zložiek, nie je taká náročná na mletie a prípravu, preto je veľmi vhodná aj na domácu prípravu v automatických kávovaroch na espressoPríprava kávového nápoja z 7 a viac gramov namletej kávy pod tlakom 9 Barov horúcou vodou pri teplote okolo 94°C kedy vytečie 20-30ml nápoja za 20-30 sekúnd. More. Zmesi môžu byť tvorené iba z arabikových zŕn, alebo môžu obsahovať aj zrnká robusty.
Arabika alebo RobustaRobusta, alebo coffea canpehora je druh kávovníka. Jeho plody sú kávové čerešne a jej kôstky sú kávové zrná. V porovnaní s Arabikou má o 22 chromozómov menej, užšie chuťové spektrum (horká trpká ťažká chuť), obsahuje viac kofeínu a je menej náročnejšia na pestovanie. More
Arabika – Rastie vo vyšších nadmorských výškach, má väčšie spektrum chutí a je náročnejšia na pestovanie a prípravu.
RobustaRobusta, alebo coffea canpehora je druh kávovníka. Jeho plody sú kávové čerešne a jej kôstky sú kávové zrná. V porovnaní s Arabikou má o 22 chromozómov menej, užšie chuťové spektrum (horká trpká ťažká chuť), obsahuje viac kofeínu a je menej náročnejšia na pestovanie. More – Rastie aj v nižších nadmorských výškach, môže mať až 2-krát viac kofeínu ako arabika a ma jednoduchú výraznú chuť.
Podiel arabiky a robusty musí byť vždy uvedený na obale, avšak chuť ani kvalitu kávy tento pomer neurčuje. Rovnako existuje kvalitná robustaRobusta, alebo coffea canpehora je druh kávovníka. Jeho plody sú kávové čerešne a jej kôstky sú kávové zrná. V porovnaní s Arabikou má o 22 chromozómov menej, užšie chuťové spektrum (horká trpká ťažká chuť), obsahuje viac kofeínu a je menej náročnejšia na pestovanie. More ako nekvalitná arabika. Chuťový profil musí byť uvedený na obale.
Výberová káva alebo Komoditná káva
Výberová káva je káva vyššej kvality a spoznáme ju tak, že na obale sú uvedené všetky informácie o pôvode kávy, chuťovom profile a dátume praženia. Je starostlivo triedená – nevyskytujú sa tu nezrelé, plesnivé a škodcami napadnuté zrnká a je starostlivo napražená, aby vynikla jej prirodzená chuť. Tmavšie praženie má zakryť nedokonalosti zrna, či už vzhľadové , alebo chuťové.
Komoditná káva sa vyznačuje nižšou cenou a kvalitou zrna, menej zaujímavou chuťou a na obale je uvedených minimum informácií. Komoditné kávy väčšinou predávajú veľké komerčné kávové spoločnosti. Pod pojmom komoditná káva teda myslíme veľkovýrobu, ale aj komoditné kávy majú svoje uplatnenie v kávových zmesiach a rovnako môže byť komoditná káva chuťovo príjemná. všetko závisí od ceny, praženia a informáciach na obale.
Hneď ako sa človek zorientuje v ponuke, nájde kávu, ktorá je mu ušitá na mieru, ale zároveň sa nebojí ochutnávať a skúšať niečo nové, zvyšuje kvalitu kávovej kultúry na Slovensku.
0 komentárov k “Ako si vybrať správnu kávu?” Pridajte vlastný →