Oproti druhému obľúbenému spôsobu prípravy filtrovanej kávy – V60, má filtračný kónus hladné steny bez drážok a to spôsobuje, že sa filter naň nalepí a káva preteká iba spodkom filtra. To ovplyvňuje výslednú chuť. Káva sa musí mlieť na hrubo. Do Chemexu sa používajú štvorcové filtre, ktoré sa skladajú rovnako ako pri chemickej filtrácii.

Ako si pripraviť dobrú kávu?
1. Odvážim kávu
Základný recept znie, že na gram kávy použijem 15 ml vody. Teda na 300ml hotového nápoja potrebujem približne 20g stredne hrubo namletej čerstvej kávy. Ideálne odrodovej, svetlejšie praženej, aby vynikli špecifické chute danej odrody, vhodnej na tento spôsob prípravy ( info u predajcu alebo na zadnej strane obalu )
2. Zohrejem vodu
Nechám zovrieť väčšie množstvo vody a chvíľu počkám, kým teplota klesne na cca 93 °C, aby som neznehodnotil nápoj príliš vysokou teplotou.
3. Premyjem filter
Zatiaľ založím papierový filter a premyjem ho trochou vody, aby sa zbavil pachute. Vodu vylejem. Premytím zároveň predhrejem spodnú časť nádoby, káva sa tak dlhšie udrží teplá.
4. Kvitnutie kávy
Do filtra nasypem kávu a opatrne zvlažím asi 50ml horúcej vody. Počkám pol minúty. Tento proces sa volá kvitnutie. Káva rozvíja svoje arómy a vo filtri unikajú bublinky CO2.
5. Opatrne filtrujem
Opatrne dolievam krúživým pohybom vodu tak, aby sa filter naplnil a káva príliš nemútila. Oplatí sa investovať do špeciálnej konvičky s úzkym dlhším ústím. Tak môžem rovnomerne dolievať vodu bez mútenia usadeniny.
6. Koniec filtrácie
Celá filtrácia by mala prebehnúť do 3-4 minút. Ten najlepší čas objavíte experimentovaním alebo vyhľadaním receptu pre danú kávu. Dlhšie ako štyri minúty nie je kávu vhodné filtrovať, lebo začne uvoľňovať nežiaduce látky.
Nejaké otázky?
Ako mám namlieť kávu na Chemex?
Chemex vyžaduje hrubšie mletie, aby káva sa vylúhovala tým správnym spôsobom a pretiekla filtrom v stanovenom čase. Na espressoPríprava kávového nápoja z 7 a viac gramov namletej kávy pod tlakom 9 Barov horúcou vodou pri teplote okolo 94°C kedy vytečie 20-30ml nápoja za 20-30 sekúnd. More je káva jemno zomletá, v moke na hrúbku kuchynskej soli a na Chemex ešte trochu hrubšie.
Ako viem, kedy má voda správnu teplotu?
Správna teplota na filtráciu je cca 93 °C, aby sa neznehodnotil nápoj príliš vysokou teplotou. Hneď po zovretí môžeme premyť filter, tomu vyššia teplota nevadí. Zatiaľ sa voda trocha ochladí na správnu teplotu.
Káva sa filtruje príliš rýchlo alebo pomaly…
Ak sa káva filtruje príliš pomaly, je príliš najemno zomletá. Čas filtrácie ale nepredlžujte, radšej ju predčasne ukončite. Vaše chuťové poháriky ako aj zdravie sa vám poďakujú. Nabudúce zomelte kávu trochu na hrubšie. Ak sa káva filtruje príliš rýchlo, znamená to, že káva je namletá príliš nahrubo. Nabudúce vyskúšajte o trochu jemnejšie mletie.

0 komentárov k “Chemex” Pridajte vlastný →