French press

Snáď najjednoduchší spôsob prípravy dobrej kávy, aký existuje. Francúzi si vedia veci uľahčiť a namiesto strácania času zložitými prípravami si užívať život. French press pravdepodobne máte mnohí v domácnostiach bez toho, aby ste tušili, aký je to užitočný pomocník. Jeho výnimočnosť spočíva v tom, že po stanovenej dobe extrakcie jednoducho odfiltruje kávový nápoj od kávovaj usadeniny pomocou kovového sitka. Káva má trocha mútnu farbu, ale chuť je nadštandardná a jednoduchosť prípravy neporovnateľná. Je to rýchly a kvalitný spôsob prípravy kávy.

Ak ste si doteraz pripravovali zalievanú kávu, french press vám pripraví podobnú kávu, ale v oveľa vyššej kvalite a bez kávovej usadeniny. Takto pripravená káva má plnú chuť a výborne sa hodí do nového dňa.

Ako si pripravím dobrú kávu?

1. Odvážim kávu

Základný recept znie, že na gram kávy použijem 15 ml vody. Teda na 300ml hotového nápoja potrebujem približne 20g hrubo namletej čerstvej kávy. Ideálne odrodovej, aby vynikli špecifické chute danej odrody.

2. Zohrejem vodu a nádobu

Nechám zovrieť väčšie množstvo vody a chvíľu počkám, kým teplota klesne na cca 93 °C, aby som neznehodnotil nápoj príliš vysokou teplotou. Zatiaľ trochou zovretej vody prepláchnem a zahrejem nádobu. Vodu z nádoby vylejem.

3. Nasypem kávu

Do nádoby nasypem kávu, ktorá má hrubosť asi ako kryštálový cukor. Teplá nádoba a vlhké steny by mali uvoľniť príjemnú arómu.

4. Extrahujem

Zalejem horúcou vodou a kávu dobre premiešam, aby sa káva začala rovnomerne extrahovať. Prikryjem vrchnákom a sitko stlačím asi centimeter pod hladinu. Počkám tak 3 – 4 minúty.

5. Pomaly filtrujem

Pomaly zatláčam sitko ku dnu. Príliš netlačím. Ak to ide ťažko, sitko trochu povytiahnem a opäť zatlačím. Všetko robím tak, aby som čo najmenej mútil extrakt. Celý nápoj rozlejem do pripravených pohárov alebo do inej nádoby, aby sa káva už neextrahovala.

Nejaké otázky?

Prečo potrebujem na hrubo namletú kávu?

Ak by sme použili príliš jemnú kávu, kovový filter by ju nedokázal dobre odfiltrovať od nápoja. A nápoj by bol príliš mútny, prípradne by sa zapchalo sitko.

Ako dlho trvá, kým voda ochladne na 93 °C

Je to rôzne, závisí od nádoby, v ktorej sa voda varila. Ak ste vodu varili v rýchlovarnej konvici, približnú teplotu 93 °C dosiahne za 30 sekúnd. To akurát stihnete hozriať nádobu horúcou vodou a pripraviť kávu na zaliatie.

Prečo musím po filtrácii všetku kávu preliať do šálok?

Aj keď sitko oddelilo usadeninu od nápoja, nezabraňuje luhovaniu kávy. Treba ju preliať do šálok alebo inej nádoby, keďže maximálna doba extrakcie kávy je štyri minúty, aby si zachovala dobrú chuť a nevyluhovali sa do nej nežiadúce zložky.

Ako spoznám dobrý french press
Kvalitný french press neobsahuje plastové súčasti, ktoré pichádzajú do kontaktu s kávou. Jednak preto, lebo plasty nepriaznivo ovplyvňujú chuť kávy a tiež preto, lebo sú menej trvácne. Ľahko sa potom stane, že tlak vyvolaný na filtračné sitko spôsobí, že sa odlomí. Kvalitný kovový french press sa vám odvďačí dlhou životnosťou a chutnou kávou.

0 komentárov k “French pressPridajte vlastný →

Pridaj komentár