Úvod
Mnoho z nás vníma pražené zrnká kávy ako už hotový produkt balený v rôznych sáčkoch. Pravdou je že zrnko kávy precestovalo kus sveta, kým sa dostalo do predajne alebo kaviarne. Prešlo si rôznym triedením spracovaním a pražením, ale na začiatku všetkého je zrnko kávy vo vnútri čerešne ovocnej dreviny, ktorú nazývame KávovníkJe vždy zelený strom alebo krík, ktorý rastie predovšetkým v okolí rovníka. Rodí čerešne, z ktorých sa vylúpu zrnká a tie sa následne pražia. Z upražených zŕn sa potom pripravuje obľúbený nápoj - káva. More.
Kávovník
KávovníkJe vždy zelený strom alebo krík, ktorý rastie predovšetkým v okolí rovníka. Rodí čerešne, z ktorých sa vylúpu zrnká a tie sa následne pražia. Z upražených zŕn sa potom pripravuje obľúbený nápoj - káva. More je vždy zelený ovocný strom, alebo krík, pôvodom z Afriky. Dobre sa mu darí pozdĺž rovníka, v cca 70 krajinách sveta. Momentálne poznáme až okolo 129 druhov kávovníka. Pre gastronomické využitie sa pestujú najmä odrody ArabicaDruh kávovníka Coffea arabica, jeho plody sú kávové čerešne a jej kôstky sú kávové zrná. V porovnaní s Robustou má o 22 chromozómov viac, širšie chuťové spektrum vďaka acidite, obsahuje menej kofeínu, je náročnejšia na pestovanie. More a RobustaRobusta, alebo coffea canpehora je druh kávovníka. Jeho plody sú kávové čerešne a jej kôstky sú kávové zrná. V porovnaní s Arabikou má o 22 chromozómov menej, užšie chuťové spektrum (horká trpká ťažká chuť), obsahuje viac kofeínu a je menej náročnejšia na pestovanie. More.
Kávovníkové zrná možno rozdeliť podľa pôvodu do 3 skupín :
- africké a arabské zrná sú známe výraznou chuťou a ovocnosťou
- káva z indonézie má bohatú chuť a silné teloIntenzita chutí kávového nápoja, nejedná sa o hustotu alebo koncentráciu nápoja. More
- káva zo Strednej a Južnej Ameriky sú známe vyváženými chuťami
Semienka sa vyberajú zo zrelých čerešní, potom sa zasadia a začínajú rásť. KávovníkJe vždy zelený strom alebo krík, ktorý rastie predovšetkým v okolí rovníka. Rodí čerešne, z ktorých sa vylúpu zrnká a tie sa následne pražia. Z upražených zŕn sa potom pripravuje obľúbený nápoj - káva. More dospieva asi tri roky, kým prvý krát zakvitne. Arabika rastie v nadmorskej výške 900 – 2000 m.n.m. , Robuste sa dobre darí aj v nadmorskej výške do 900 m.n.m.
Kvety kávovníka sú biele a majú Jazmínovú vôňu. Kávovníkové čerešne tmavnú postupne. Na chuť zrnka kávy vplýva zloženie pôdy a počasie, klíma a nadmorská výška. Čerešne najvyššej kvality rastú v tieni, alebo vo vyššej nadmorskej výške, aby rástli pri vhodnej teplote.
Zber prebieha rôzne počas roka. Nakoľko čerešne zrejú na vetvičkách rôzne, najviac preferovaný je ručný zber. Najlepším a časovo najnáročnejším je Ručný selektívny zber, kde zberači vyberajú iba zrelé čerešne a dávajú do vriec. Strojový zber je rýchlejšou a lacnejšou metódou, stroje „oholia“ vetvitvičky a používa sa najmä na komerčných farmách, kde je kvantita dôležitejšia ako kvalita. Ešte existuje spôsob zberu, kde stroje jemne zatrasú kávovníkom z ktorého opadajú zrelé čerešne do pripravených vriec.
Vrecia plné čerešní sa potom odnášajú na spracovanie…
Cesta kávy
• Pestovanie • Zber • Metódy spracovania • Export • Praženie
Použité zdroje
Knižné zdroje :
Moldvaer, A., Preklad: Viktor Klimo : Káva na každý deň. Vydavateľstvo IKAR 2016 ISBN: 978 – 80 – 5515 – 148 – 9
AUGUSTÍN, J. : Pri káve o káve a kávovinách. Vydavateľstvo YOTA s.r.o. v Brne 2016 ISBN: 978-80-7462-851-1
SZABÓ, P. : Cesta kávy. 2017, ISBN: 978-80-89731-26-8í
0 komentárov k “Pestovanie a zber kávy” Pridajte vlastný →