Pestovanie a zber kávy

Úvod

Mnoho z nás vníma pražené zrnká kávy ako už hotový produkt balený v rôznych sáčkoch. Pravdou je že zrnko kávy precestovalo kus sveta, kým sa dostalo do predajne alebo kaviarne. Prešlo si rôznym triedením spracovaním a pražením, ale na začiatku všetkého je zrnko kávy vo vnútri čerešne ovocnej dreviny, ktorú nazývame  Kávovník.


Kávovník

Kávovník je vždy zelený ovocný strom, alebo krík, pôvodom z Afriky. Dobre sa mu darí pozdĺž rovníka, v cca 70 krajinách sveta. Momentálne poznáme až okolo 129 druhov kávovníka. Pre gastronomické využitie sa pestujú najmä odrody Arabica a Robusta.

Kávovníkové zrná možno rozdeliť podľa pôvodu do 3 skupín :

  • africké a arabské zrná sú známe výraznou chuťou a ovocnosťou
  • káva z indonézie má bohatú chuť a silné telo
  • káva zo Strednej a Južnej Ameriky sú známe vyváženými chuťami

Semienka sa vyberajú zo zrelých čerešní, potom sa zasadia a začínajú rásť. Kávovník dospieva asi tri roky, kým prvý krát zakvitne. Arabika rastie v nadmorskej výške 900 – 2000 m.n.m. , Robuste sa dobre darí aj v nadmorskej výške do 900 m.n.m.

Kvety kávovníka sú biele a majú Jazmínovú vôňu. Kávovníkové čerešne tmavnú postupne.  Na chuť zrnka kávy vplýva zloženie pôdy a počasie, klíma a nadmorská výška. Čerešne najvyššej kvality rastú v tieni, alebo vo vyššej nadmorskej výške, aby rástli pri vhodnej teplote.

Zber prebieha rôzne počas roka. Nakoľko čerešne zrejú na vetvičkách rôzne, najviac preferovaný je ručný zber. Najlepším a časovo najnáročnejším je Ručný selektívny zber, kde zberači vyberajú iba zrelé čerešne a dávajú do vriec. Strojový zber je rýchlejšou a lacnejšou metódou, stroje „oholia“ vetvitvičky a používa sa najmä na komerčných farmách, kde je kvantita dôležitejšia ako kvalita. Ešte existuje spôsob zberu, kde stroje jemne zatrasú kávovníkom z ktorého opadajú zrelé čerešne do pripravených vriec.

Vrecia plné čerešní sa potom odnášajú na spracovanie


Cesta kávy

PestovanieZberMetódy spracovaniaExportPraženie 


Použité zdroje

Knižné zdroje :

Moldvaer, A., Preklad: Viktor Klimo : Káva na každý deň.  Vydavateľstvo IKAR 2016 ISBN: 978 – 80 – 5515 – 148 – 9

AUGUSTÍN, J. : Pri káve o káve a kávovinách.  Vydavateľstvo YOTA s.r.o. v Brne 2016  ISBN: 978-80-7462-851-1

SZABÓ, P. : Cesta kávy. 2017, ISBN: 978-80-89731-26-8í

0 komentárov k “Pestovanie a zber kávyPridajte vlastný →

Pridaj komentár