


Kapsulové kávovary sú výdobytkom modernej doby. Z Ameriky prišli k nám a dobili aj kávové Taliansko. Ak ešte aj kapsulový kávovar doma nemáte, určite ste už videli promotérov v obchodných domoch, ktorí predvádzali túto novinku s tým, že je to ideálny spôsob ako pripraviť kávu bez drahých kávovarov a baristického talentu. Preto je asi tento systém prípravy čoraz populárnejší. Ako sa vlastne kapsule vyrábajú a ako chutí káva z kapsule?
Kde, kedy, ako, prečo
Kávové kapsule má na svedomí americká spoločnosť Keurig, ktorá oslovila pražiareň Green Mountain Coffee Roasters vo Vermonte o vývoji jednorázového systému na prípravu kávy. V roku 1998 tak uzrel svetlo sveta prvý systém na výrobu kávy z jednorazových kapsúl, ktorý mal dobiť kancelársky trh. Cieľom týchto kapsúl je nahradiť baristické umenie a umožniť tak ľuďom prípravu obľúbených nápojov z espressa stlačením gombíka. Netrvalo teda dlho a kapsulový systém sa ujal aj v domácnostiach.
Ako kapsule fungujú
Na trhu je niekoľko značiek a každá kapsula má svoj kávovar. Používateľ je väčšinou uzamknutý na trhu tejto spoločnosti, pretože systémy používajú patentovanú technológiu. Napríklad Keurigove K-kapsule nemôžu byť použité na nahradenie kapsúl Nespresso a naopak.
Narozdiel od klasických kávovarov funguje ten kapsulový skôr na princípe prekvapkávania než pretláčania. Kapsule sú naplnené mletým upraženým kávovým zrnom rozličnej kvality a odlišujú sa chuťou kávy. Káva je v kapsuli uzavretá tak, aby nebola v kontakte so vzduchom, pretože káva v kontakte so vzduchom zvetráva. Po zomletí káva stráca čerstvosť už po 15 minutách. Malý praktický kapsulový kávovar má na trhu nízku cenu a je veľmi jednoduchý na ovládanie. Kávovar sa zapne, nahreje, naleje sa voda, kapsuľu vložíme dnu a slačíme gombík.
Kde končia obaly od jednorázových kapsúl ?
Bohužiaľ ako to už s výrobkami na jedno použitie býva, dôležitou otázkou je, či sa dajú tieto kapsule recyklovať.
„Kapsule sa nedajú ľahko recyklovať, pretože sú často vyrobené zo zmesi plastov a hliníka,“ (Jan Dube, hovorca ministerstva životného prostredia a energetiky v Hamburgu).
“Takže vo svete s nulovým odpadom nie je miesto pre jednorazové kávové kapsule.“ (Zerowasteeurope.eu).
Ak majú kapsule ostať, je potrebné aby spoločnosti zaviedli systém spätného odberu použitých kapsúl a postarali sa o ich recykláciu (ako to začala robiť napr. spoločnosť Nespresso), alebo viac podnecovali ľudí, aby využívali kapsule na opätovné použitie. Ekologickejšou obdobou plastových kápsúl sú kapsule papierové, alebo hliníkové (ktoré treba zodpovedne recyklovať).
Intenzita dopadu spôsobu prípravy kávy na životné prostredie
1. Jednorázové kapsule
2. Dopĺňajúce kapsule
3. Papierové jednorázové k prírode šetrné kapsule
4. Zrnková káva pripravená v domácom automate na zrnkovú kávu
5. Zrnková káva pripravená v mokke
Kávové kapsule sú ideálnou voľbou, čo sa jednoduchosti prípravy kávy týka, napriek tomu si treba dávať pozor na tieto 3 veci:
- Spotrebiteľ nevie posúdiť kvalitu pomletého zrna v kapsuli
- Ak chcete chrániť životné prostredie a dopĺňať manuálne kapsule, jednoduchá príprava sa stáva zložitejšou
- Ak chce spotrebiteľ využívať čisto hlinníkové kapsule, musí sa zodpovedne postarať o ich recykláciu
- Kapsulový kávovar síce stojí menej peňazí ako automatický kávovar s mlynčekom, ale kapsule bývajú nakoniec drahšie ako klasická zrnková káva.
Vedeli ste že? V Nemecku v januári roku 2016 mesto Hamburg zakázalo vo všetkých štátom riadených budovách používať systém jednorázových kapsúl v rámci ochrany životného prostredia. Na internete dokonca vzniklo aj satirické video na podporu kampane proti jednorázovým kapsuliam.
[row]
[column md=“2"]
[/column]
[column md=“8"]
https://youtu.be/uRGiGbX9lIo
[/column]
[column md=“2"]
[/column]
[/row]
Použité zdroje
Knižné zdroje:
AUGUSTÍN, J. : Pri káve o káve a kávovinách. Vydavateľstvo YOTA s.r.o. v Brne 2016 ISBN: 978 – 80 – 7462 – 851 – 1
Internetové zdroje:
http://www.bbc.com/news/magazine-35605927
https://www.nocnik.sk/kto-zarazi-kavove-kapsule/
https://www.zerowasteeurope.eu/tag/zero-waste-lavazza/
https://www.ekokapsule.sk/ekologia
https://en.wikipedia.org/wiki/Keurig
https://www.youtube.com/watch?v=wdzWqipYaBc
https://www.youtube.com/watch?v=efjFS73AC2I
Monika, pekný a dobre napísaný článok.
Dovoľ upresniť technický detail – kapsule (ako napr. Nespresso, Keurig, atď.) sú uzatvorené zvyčajne v ochrannej atmosfére. Ochranná atmosféra je vlastne zmes plynov ideálne s nulovým obsahom kyslíka. Vákum (ako máš v článku pôvodne uvedené, keď som ho čítal) by spôsobilo deformáciu kapsule (vcucnutie) a nebola by asi použiteľná.
To či je kapsula dobrá sa dá pravdepodobne zistiť aj pohľadom, napríklad aluminiové viečko kapsule Nespresso má byť jemne napučané, čo naznačuje, že v namletej káve ešte dobehol proces uvoľňovania plynov po pražení a zároveň sú v nej „uväznené“ spolu s arómou. Môže sa stať aj opačný jav, že je viečko mierne vtiahnuté, nemusí to byť chyba, môže to byť len dôsledok iného atmosferického tlaku pri výrobe. Podľa mojich skúseností kapsule s „nenapnutým“ viečkom sú niekde nenápadne poškodené (vyfučali) a káva v nich už asi nebude dobrá – stáva sa to najmä u tzv. „kompatibilných“ kapsuliach.
Ďakujem za tvoju pripomienku Bryan, konkrétne túto informáciu mám z jednej slovenskej knihy o káve, ktorú napísal skutočný kávový špecialista. On sám ale konkrétne kapsulovú kávu nevyrába, čiže je možné že nastal nejaký preklep.
Aby sme zabránili zvetrávaniu kávy je najdôležitejšie zabrániť styku kávy práve so vzduchom. Ak sa ale zamyslím, je pravda že to nemusí byť práve vákuum (vzduchoúrázdno), ale práve ako ty píšeš skôr ochranná atmosféra. Ak máš skúsenosti a viac informácii o tom, ako sa kapsulová káva vyrába kľudne mi napíš na matusova@zlatezrnko.sk. 🙂