Slovensko a Kávová kultúra

Kávová kultúra sa v našej krajine v súčasnosti teší čoraz väčšiemu záujmu ľudí. Od instantnej a zalievanej kávy sme prešli k espressu, naučili sme sa ho správne pripravovať a pomenovať. Potom prišla vlna hipsterov, ktorí nás naučili veľa o alternatívnych spôsoboch prípravy kávy pomocou filtrácie a aby sme mali čo najväčší zážitok z kávy, dávame si čoraz viac záležať na výbere kvalitnej a správne napraženej kávy. Príkladom je aj facebooková skupina Kávomilci, vďaka ktorej sa môžete dozvedieť o kvalitných kaviarniach po celom Slovensku. Máme ešte čo zlepšovať, ale dôležité je, aby sme sa posúvali tým správnym smerom.

Krajiny známe svojou kávovou kultúrou

Taliansko

Keď sa povie káva, ako prvé mi napadne Taliansko, známe svojim espressom. Nachádza sa tu prístav, v ktorom kotvia lode plné zelených kávových zŕn, ktoré sa potom rozvážajú do celej Európy a aj najznámejšie kávové spoločnosti a pražiarne kávy majú svoj domov práve tu. Taliani si v domácnosti radi pripravujú kávu v Moke, ktorá sa chuťou podobá espressu. Je to naozaj kávová krajina. Vedeli ste, že prvá európska kaviareň sa nachádza v Benátkach a funguje doteraz? Je to tak. Kávová kultúra Talianska má naozaj hlboké korene.

Švédsko

Vedeli ste, že najviac kávy v rámci Európy sa pije vo Švédsku? ( Sem tam ich predbehnú aj Fíni). Môže za to národný zvyk Fíka, ktorý je pre Švédov niečo ako pre Angličanov čaj o piatej. Slovo Fíka je zvyk, alebo tradícia a znamená niečo ako – prestávka na kávu. Nakoľko sú Švédi kávičkarmi ako sa patrí, svoju prestávku na kávu si doprajú pomerne často. Zaujímavé je tiež to, že Švédi, ale aj ostatné severské krajiny nepijú espresso až s takou obľubou, ako Taliani. Práve naopak, na severe sa káva pripravuje skôr filtráciou a práve v tom je ich kávová kultúra odlišná.

Turecko

História pitia kávy siaha v tejto krajine asi najďalej a kultúra pitia kávy je rovnako odlišná ako v predchádzajúcich dvoch krajinách. Najemno zomletá, viac krát prevarená turecká káva, dochutená rôznymi koreninami a pripravovaná v špeciálnej nádobe nazývanej džezva.  Tento spôsob prípravy si našiel svoje miesto aj v Európe – na Balkánskom poloostrove.

Slovensko

Poďme sa vrátiť späť k nám. Málokto by povedal, že aj my máme svoju vlastnú kávovú kultúru.  Ak by sme si na mape spravili pomyselný trojuholník, zistili by sme, že sa naša krajina nachádza presne v strede najznámejších kávových krajín, čo jej svojím spôsobom dáva istý potenciál. Aký? Slovensko je krajina, ktorá akoby si z každej krajiny zobrala niečo a poskytuje konzumentovi kávy snáď najširšiu ponuku možností od espressa(Taliansko) cez filter(Švédsko), až po zalievanú kávu (príprava podobná tej tureckej).  Dokonca aj nápoj, ktorý sa nazýva Lungo ( espresso doliaté horúcou vodou), je akoby kompromisom espressa a kávy pripravovanej cez filter. Tento spôsob prípravy si našiel naozaj mnoho obľúbencov, ale tiež aj kritikov, ktorí tvrdia že jediný správny spôsob prípravy v espresso kávovare je len espresso, alebo ristretto.

Ja osobne si síce tiež radšej vychutnám kávu v podobe espressa, ale rada pripravujem kávu ľuďom na sto spôsobov, podľa toho, ako komu chutí. Práve táto všestrannosť z nás robí výnimočných.

Na záver

Nechajme ľudí piť kávu, ako im chutí s mliekom bez mlieka, malú aj veľkú a naopak hľadajme nové inovatívne spôsoby prípravy, šírme osvätu z kávového sveta, kupujme kávy od slovenských pražiarov miesto zahraničných značiek a možno sa raz Slovensko stane krajinou, ktorej kávová kultúra bude rovnako výnimočná a známa, ako tá zahraničná.

0 komentárov k “Slovensko a Kávová kultúraPridajte vlastný →

Pridaj komentár