Moka

Neviem ako u vás, ale u nás má moka svoje nenahraditeľné miesto. Každé ráno počuť klokotanie na sporáku a vôňa čerstvo uvarenej kávy sa šíri po celom byte. A už nejaký ten čas tomu predchádza aj nezameniteľný zvuk mlynčeka, aby bol zážitok z tohto nápoja ešte intenzívnejší.
Za tento vynález  môžeme poďakovať pánovi Alfonsovi Bialettimu, ktorý v Taliansku roku 1933 uviedol na trh prvú verziu tohto kávovaru. Odvtedy sa ich vyrobila viac než miliarda a moka sa tak po celom svete zapísala ako typický taliansky spôsob prípravy kávy. U nás ho poznáte aj pod názvom koťogo, ktorý, ako správne tušíte, pochádza od našich južných susedov.
Pán Bialetti chcel dať každému možnosť pripraviť si doma kávu, ktorá sa bude intenzitou približovať espressu. Práve svojou jednoduchosťou prípravy a chuťou podobnou espressu si táto chuť získala srdcia mnohých ľudí, ktorí si bez nej nevedia predstaviť svoje rána.

Ako moka funguje?

Princíp fungovania spočíva v tom, že sa do spodnej nádobky naleje voda, ktorá pri vretí vytvára paru, ktorá pretlačí vodu cez sitko s kávou až hore prebuble vytúžený nápoj. Keďže voda prechádza kávou pri 100 °C, výsledná chuť kávy je charakteristicky trošku pripálená. 

Ako si pripraviť dobrú kávu?

1. Nalejem vodu

Spodnú nádobku naplním po ventil horúcou vodou. Horúcou preto, aby rýchlejšie zovrela a káva v sitku bola kratšie vystavená vysokej teplote.

2. Naplním kávou

Kávu si nameliem najlepšie sám pomocou mlynčeka hrubšie ako na espresso (asi ako kuchynská soľ) a naplním sitko až po okraj. Kávu  vo vnútri sitka neutláčam, iba zarovnám. Ak by som kávu príliš utlačil, alebo pomlel na jemno, vznikajúca para by nemala dostatočný tlak, aby pretlačila vodu cez kávu a výsledok by sa viac ponášal na ropu ako na povzbudzujúci dúšok kávy.

3. Dám na plameň

Poriadne priskrutkujem vrchnú časť a dám na mierny plameň. Trpezlivosť sa oplatí, lebo pri silnom ohni extrakcia prebieha príliš rýchlo a hrozí tiež nebezpečenstvo že v moke vznikne príliš veľký tlak.

4. Počkám na kávu

Keď začne vytekať káva, tak plameň ešte stíšim a ku koncu vypnem. Akonáhle začne kávovar bublať, viem, že všetka káva je prichystaná. Počas varenia neodchádzam od sporáka, lebo viem, že by som sa pozabudol. Kávu v moke premiešam lyžičkou a nalejem do svojich obľúbených šálok. Vychutnávanie talianskeho rána môže začať.

5. Moku umyjem

Konvičku po vychladnutí umyjem teplou vodou bez saponátu. V Taliansku platí, že čím je moka staršia, tým má väčšiu hodnotu. Úskostlivo si strážia svoj rodinný poklad a vymieňajú na nej len opotrebované diely ako sitko či tesnenie.

Druhy moky
Moka kávovar sa vyrába v mnohých veľkostiach, podľa toho, koľko šálok chceme pripraviť. Existuje maličká na prípravu jednej šálky ako aj obrovská, ktorá pripraví dvanásť šálok naraz. Moka bola pôvodne hliníková a prišla na trh ako prístroj, ktorý varí kávu na klasickom plynovom sporáku. Dnes sú čím ďalej tým populárnejšie indukčné platne, preto nájdete aj moky v tejto úprave. A tiež v obľúbenej nerezovej. Dizajn je samozrejme dôležitý, preto sa vyrábajú v mnohých farbách a je len na nás, či dávame prednosť klasickej kovovej alebo červenej, čiernej, modrej…

Nejaké otázky?

Môžem pripraviť menej porcií, ako je uvedené na moke?

Nikdy nenapĺňame kávovar len čiastočne s tým, že takto pripravíme menej porcií, pretože nedosiahneme požadovaný tlak a káva dobre nevyluhuje.

Je dôležitá hrúbka mletia kávy?

Hrúbka mletia ovplyvňuje výslednú intenzitu kávy. Ak namelieme kávu príliš najemno, hrozí, že nám upchá sitko. Ak na hrubo, káva bude nevýraznej chuti. Káva na moku by mala byť zomletá približne na hrúbku kuchynskej soli.

Kávu utlačiť či neutlačiť?

Narozdiel od prípravy espressa, kávu v sitku nikdy neutláčame iba zarovnáme. Káva pri styku s vodou naberie na objeme a 1,5 baru by nestačilo na to, aby sa káva kvalitne extrahovala. Pre porovnanie pri príprave espressa sa používa 9 barov.

Prečo po bokoch uniká para?

Keď prikrúcame vrchný diel, dbáme na to, aby bol závit čistý bez zbytkov kávy, lebo inak bude para unikať bokom. Ak to nepomôže, ďalšou možnou príčinou môže byť opotrebované tesnenie.

Ako čistiť moka kávovar?

Pri čistení nepoužívame saponát a jednotlivé diely dáme poriadne uschnúť, aby nevznikali plesne. Ideálne kávovar pri odkladaní nemontujeme a ak, tak nech je úplne suchý.

0 komentárov k “MokaPridajte vlastný →

Pridaj komentár