

Ako moka funguje?
Ako si pripraviť dobrú kávu?
1. Nalejem vodu
Spodnú nádobku naplním po ventil horúcou vodou. Horúcou preto, aby rýchlejšie zovrela a káva v sitku bola kratšie vystavená vysokej teplote.
2. Naplním kávou
Kávu si nameliem najlepšie sám pomocou mlynčeka hrubšie ako na espressoPríprava kávového nápoja z 7 a viac gramov namletej kávy pod tlakom 9 Barov horúcou vodou pri teplote okolo 94°C kedy vytečie 20-30ml nápoja za 20-30 sekúnd. More (asi ako kuchynská soľ) a naplním sitko až po okraj. Kávu vo vnútri sitka neutláčam, iba zarovnám. Ak by som kávu príliš utlačil, alebo pomlel na jemno, vznikajúca para by nemala dostatočný tlak, aby pretlačila vodu cez kávu a výsledok by sa viac ponášal na ropu ako na povzbudzujúci dúšok kávy.
3. Dám na plameň
Poriadne priskrutkujem vrchnú časť a dám na mierny plameň. Trpezlivosť sa oplatí, lebo pri silnom ohni extrakciaProces pri ktorom sa do vody uvoľňujú rozpustné chuťové zložky z upraženého a namletého kávovinového zrna. More prebieha príliš rýchlo a hrozí tiež nebezpečenstvo že v moke vznikne príliš veľký tlak.
4. Počkám na kávu
Keď začne vytekať káva, tak plameň ešte stíšim a ku koncu vypnem. Akonáhle začne kávovar bublať, viem, že všetka káva je prichystaná. Počas varenia neodchádzam od sporáka, lebo viem, že by som sa pozabudol. Kávu v moke premiešam lyžičkou a nalejem do svojich obľúbených šálok. Vychutnávanie talianskeho rána môže začať.
5. Moku umyjem
Konvičku po vychladnutí umyjem teplou vodou bez saponátu. V Taliansku platí, že čím je mokaKonvička na prípravu kávy založená na princípe prípravy espressa s použitím vysokého tlaku vodnej pary. More staršia, tým má väčšiu hodnotu. Úskostlivo si strážia svoj rodinný poklad a vymieňajú na nej len opotrebované diely ako sitko či tesnenie.

Nejaké otázky?
Môžem pripraviť menej porcií, ako je uvedené na moke?
Nikdy nenapĺňame kávovar len čiastočne s tým, že takto pripravíme menej porcií, pretože nedosiahneme požadovaný tlak a káva dobre nevyluhuje.
Je dôležitá hrúbka mletia kávy?
Hrúbka mletia ovplyvňuje výslednú intenzitu kávy. Ak namelieme kávu príliš najemno, hrozí, že nám upchá sitko. Ak na hrubo, káva bude nevýraznej chuti. Káva na moku by mala byť zomletá približne na hrúbku kuchynskej soli.
Kávu utlačiť či neutlačiť?
Narozdiel od prípravy espressa, kávu v sitku nikdy neutláčame iba zarovnáme. Káva pri styku s vodou naberie na objeme a 1,5 baru by nestačilo na to, aby sa káva kvalitne extrahovala. Pre porovnanie pri príprave espressa sa používa 9 barov.
Prečo po bokoch uniká para?
Keď prikrúcame vrchný diel, dbáme na to, aby bol závit čistý bez zbytkov kávy, lebo inak bude para unikať bokom. Ak to nepomôže, ďalšou možnou príčinou môže byť opotrebované tesnenie.
Ako čistiť moka kávovar?
Pri čistení nepoužívame saponát a jednotlivé diely dáme poriadne uschnúť, aby nevznikali plesne. Ideálne kávovar pri odkladaní nemontujeme a ak, tak nech je úplne suchý.
0 komentárov k “Moka” Pridajte vlastný →