Ubehol už dlhý čas od doby, kedy človek objavil povzbudzujúce účinky kávy. Napriek tomu sa o káve dozvedáme stále nové informácie a poznatky. Pri správnej príprave môžme okrem výnimočnej chuti a arómy tohto nápoja objaviť aj pozitívne účinky pre ľudský organizmus. Treba si však dávať pozor na dĺžku luhovania. Kávu si každý rád vychutná inak a pokiaľ ste milovníkom práve tej zalievanej, tak neváhajte čítať ďalej.
Z Turecka až k nám
Turecká káva je najstarší spôsob prípravy kávy a pije sa najmä v Turecku, Grécku a na Balkáne. Na prípravu sa používa veľmi na jemno zomletá káva, cukor a rôzne koreniny, ktoré v špeciálnej nádobe spoločne privedieme do bodu varu niekoľko krát.
Celý postup prípravy nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=La8SZst4by0
U nás sa ujal zjednodušený postup, kde mletú kávu nevaríme, iba zalejeme horúcou vodou. Množstvo kofeínu v káve závisí od toho, ako dlho je káva v kontakte s horúcou vodou. Ak káva zostáva po celý čas pitia v kontakte s vriacou vodou (viac ako 4 minúty), celý obsah kofeínu skrytý v káve sa do nápoja vylúhuje. Kofeín je síce priaznivý pre ľudský organizmus, ale nie vo veľkom množstve naraz. Turecká káva rovnako ako tá naša zalievaná je v dôsledku dlhého luhovania kávových zŕn na srdce a žalúdok najhoršia.
Okrem toho si na obaloch s mletou kávou treba dávať pozor na to, aby boli uvedené informácie o jej pôvode, podiele robusty a dátume praženia. Inak riskujete, že v sáčku môže byť káva najnižšej kvality navyše rok a pol od praženia a zomletia.
Zalievanie kávy je u nás stále veľmi obľúbený spôsob prípravy kávy, pri ktorom si však treba dávať pozor na 3 základné veci:
- Vysoký obsah kofeínu, ktorý môže mať nepriaznivé účinky pre váš organizmus – bolesť žalúdka, vysoký krvný tlak.
- Nedopátrateľnosť kvality kávových zŕn rovnako ako pri instantnej káve – do balíčka kávy sa môže pomlieť hoci čo, nemáte istotu, čo vlastne pijete.
- (NE)Čerstvosť kávy. Káva stráca svoju arómu a chuť už po 15 minútach od zomletia. Aj napriek tomu, že je káva uzatváraná v špeciálnych obaloch, je nevhodné aby zomletá káva pretrvávala v sáčku niekoľko mesiacov.
Dobrá káva zdravie dáva
French press je nádoba v ktorej si kávovú usadeninu môžeme scediť. Do šálky tak vyteká len čistý kávový nápoj bez usadeniny, ktorý ostáva na spodu nádoby pod sitkom. Kávu si môžme nechať pomlieť priamo v pražiarni kávy ( kde vám pred očami pomelú kávové zrná a tak viete , čo pijete), alebo si zakúpiť mlynček, alebo si kúpiť balíček takej mletej kávy, kde je presne uvedený dátum praženia, pomer arabiky a robusty a krajina pôvodu kávy. Zvyšný sóc z kávy tak môžme prenechať rastlinkám, ktorým ako hnojivo prospeje viac ako nám. 🙂
French press je navyše ideálny pre domácu prípravu rôznych odrodových káv, ktoré vám naopak domáci automat dobre pripraviť nemusí, preto sa do nich používajú skôr kávové zmesi ( zmesZmes kávy, kombinujúca rôzne odrody a druhy káv tak, aby mala svoju rovnakú charakteristickú chuť, mieša sa zvyčajne z 5 a viac druhov, v každom období roka z rôzne dostupných zdrojových káv More kávy z rôznych krajín)
Vedeli ste že? Zalievaná káva sa používa aj pri cuppingu – degustácii kávy, kde profesionáli testujú chuť a kvalitu kávy. Podobne však ako pri víne, káva sa neprehĺta. Nie len kvôli vysokej dávke kofeínu, ale aj preto, aby hodnotenia o chuti kávy boli objektívne, nakoľko jej pitie má stimulujúce účinky. 🙂
Použité zdroje
Knižné zdroje:
AUGUSTÍN, J. : Pri káve o káve a kávovinách. Vydavateľstvo YOTA s.r.o. v Brne 2016 ISBN: 978 – 80 – 7462 – 851 – 1
Moldvaer, A., Preklad: Viktor Klimo : Káva na každý deň. Vydavateľstvo IKAR 2016 ISBN: 978 – 80 – 5515 – 148 – 9
BAZZARA Franco E Mauro : La degustazione del caffé. Vydavateľstvo Planet coffee S.r.l. 2016, ISBN: 978 – 88 – 903683 – 1 – 8
Internetové zdroje:
https://is.muni.cz/th/326428/lf_m/Diplomova_praca.pdf
0 komentárov k “Zalievaná káva” Pridajte vlastný →