Zelená kávaVo forme zeleného zrna sa preváža spracovaná surová káva od producenta do pražiarne. Je tvrdá a zároveň elastická, ťažko sa dá rozkúsať, má strohú chuť a aby bola nezávadná je potrebné ju tepelne spracovať, najlepšie pražením. More. Novinka v oblasti straty hmotnosti, ktorá sa ale chtiac, či nechtiac dotkla aj bežného života nás kávičkárov. Prečo? Asi hlavne pre nedostatok dostupných relevantných informácií. A kde je málo informácií, vzniká mnoho otázok. Preto aj napriek tomu, že nikto z nás asi nemá v pláne nahradiť zelenou kávou tú praženú, je fér, aby sme sa aj o nej niečo dozvedeli. Samozrejme z overených zdrojov 🙂
Zelená kávaVo forme zeleného zrna sa preváža spracovaná surová káva od producenta do pražiarne. Je tvrdá a zároveň elastická, ťažko sa dá rozkúsať, má strohú chuť a aby bola nezávadná je potrebné ju tepelne spracovať, najlepšie pražením. More a jej nutričné zloženie
Zelená kávaVo forme zeleného zrna sa preváža spracovaná surová káva od producenta do pražiarne. Je tvrdá a zároveň elastická, ťažko sa dá rozkúsať, má strohú chuť a aby bola nezávadná je potrebné ju tepelne spracovať, najlepšie pražením. More obsahuje okrem cukrov, tukov a bielkovín aj okolo 7% kyseliny chlorogénovej (podľa odrody) , ktorá je zodpovedná za ovocnú aciditu, má antioxidačné účinky a povzbudzuje metabolizmus. Práve vďaka kyseline chlorogénovej sa vytvoril marketing okolo chudnúcich účinkoch zelenej kávy a antioxidačných účinkoch pre ľudské teloIntenzita chutí kávového nápoja, nejedná sa o hustotu alebo koncentráciu nápoja. More. Počas praženia zrnko stratí asi iba 3% kyseliny chlorogénovej a získa rôzne olejeUpražené kávovníkové zrno obsahuje širokú škálu olejov, zo zrna sa uvoľňujú po druhom pukaní - druhom cracku. More, sacharidy, chute a arómy.
Bohužiaľ sa zatiaľ nepodarilo preukázať, že by malo 7% obsahu tejto kyseliny v zelenom zrnku oproti 4% obsahu v zrnku praženom, o toľko výraznejšie účinky pri chudnutí.
Skôr by som sa opýtala, čo môže káva pražením získať. Úžasnú chuť a arómu. Čo sa týka nutričných hodnôt Zelenej kávy, tak napríkad zelený čaj Matcha má oveľa viac antioxidantov aj polyphenolov ako zelená kávaVo forme zeleného zrna sa preváža spracovaná surová káva od producenta do pražiarne. Je tvrdá a zároveň elastická, ťažko sa dá rozkúsať, má strohú chuť a aby bola nezávadná je potrebné ju tepelne spracovať, najlepšie pražením. More a ja osobne, keď si mám vybrať na jednej strane Matcha, alebo zelenú kávu, no tak si vyberiem určite Matcha, pretože má z nutričného hľadiska vyššiu hodnotu. Obsahuje veľa protirakovinotvorných látok vyššie ORAC value atď. “ Dr. Michaela Kučová (2018)
Zelená kávaVo forme zeleného zrna sa preváža spracovaná surová káva od producenta do pražiarne. Je tvrdá a zároveň elastická, ťažko sa dá rozkúsať, má strohú chuť a aby bola nezávadná je potrebné ju tepelne spracovať, najlepšie pražením. More a obsah kofeínu
KávovníkJe vždy zelený strom alebo krík, ktorý rastie predovšetkým v okolí rovníka. Rodí čerešne, z ktorých sa vylúpu zrnká a tie sa následne pražia. Z upražených zŕn sa potom pripravuje obľúbený nápoj - káva. More v sebe vytvára kofeínKofeín je látka, ktorú produkuje kávovník ako obranu proti škodcom. Na človeka v dospelom veku má stimulujúce účinky. More, ako obranu proti škodcom. Čím vyššie kávovníkJe vždy zelený strom alebo krík, ktorý rastie predovšetkým v okolí rovníka. Rodí čerešne, z ktorých sa vylúpu zrnká a tie sa následne pražia. Z upražených zŕn sa potom pripravuje obľúbený nápoj - káva. More rastie, tým má menej kofeínu. RobustaRobusta, alebo coffea canpehora je druh kávovníka. Jeho plody sú kávové čerešne a jej kôstky sú kávové zrná. V porovnaní s Arabikou má o 22 chromozómov menej, užšie chuťové spektrum (horká trpká ťažká chuť), obsahuje viac kofeínu a je menej náročnejšia na pestovanie. More môže obsahovať až 2-krát viac kofeínu ako ArabicaDruh kávovníka Coffea arabica, jeho plody sú kávové čerešne a jej kôstky sú kávové zrná. V porovnaní s Robustou má o 22 chromozómov viac, širšie chuťové spektrum vďaka acidite, obsahuje menej kofeínu, je náročnejšia na pestovanie. More. Nie je zatiaľ žiadny dôkaz o tom, že sa zo surového zrna lúhuje menej kofeínu, ako z toho praženého.
Preto pozor na ničím nepodložené vyjadrenia o tom, že zelenej kávy môžete vypiť koľko chcete, pretože vraj obsahuje menej kofeínu, aby ste tak zvýšili množstvo príjmu kyseliny chlorogénovej (kvôli chudnutiu napríklad).
Zelená kávaVo forme zeleného zrna sa preváža spracovaná surová káva od producenta do pražiarne. Je tvrdá a zároveň elastická, ťažko sa dá rozkúsať, má strohú chuť a aby bola nezávadná je potrebné ju tepelne spracovať, najlepšie pražením. More a jej chuť
Zelená kávaVo forme zeleného zrna sa preváža spracovaná surová káva od producenta do pražiarne. Je tvrdá a zároveň elastická, ťažko sa dá rozkúsať, má strohú chuť a aby bola nezávadná je potrebné ju tepelne spracovať, najlepšie pražením. More nemá takmer žiadnu chuť. Pre lepšie porovnanie je to cca 100 chutí surovej kávy oproti 500 chutiam praženej Robusty (podobne ako víno) a cca 1500 chutiam praženej Arabiky.
Hodnotenie kvality zelenej kávy
Nikto nikde zatiaľ neurčil kvalitu zelenej kávy.
Surové kávovníkové čerešne sú vystavené postrekom, zrnka kávy sa spracúvajú na zemi a potrebujú tepelné opracovanie, aby sa zbavili všetkých nečistôt. Zelená kávaVo forme zeleného zrna sa preváža spracovaná surová káva od producenta do pražiarne. Je tvrdá a zároveň elastická, ťažko sa dá rozkúsať, má strohú chuť a aby bola nezávadná je potrebné ju tepelne spracovať, najlepšie pražením. More preto môže obsahovať zvyšky pesticídov a nečistôt, ktoré sa zaliatím horúcou vodou nemusia stratiť.
Zrno zelenej kávy je veľmi tvrdé, preto možno kúpiť túto kávu iba mletú. Na obale sa nachádza iba nápis – Zelená kávaVo forme zeleného zrna sa preváža spracovaná surová káva od producenta do pražiarne. Je tvrdá a zároveň elastická, ťažko sa dá rozkúsať, má strohú chuť a aby bola nezávadná je potrebné ju tepelne spracovať, najlepšie pražením. More, bez akýchkoľvek informácií o pôvode kávy, o odrode a teda ani o obsahu spomínanej kyseliny, kvôli ktorej si tento „zázrak“ vlastne kupujeme . Nie je definované ani len koľko % zelenej kávy musí balenie obsahovať a v mletom stave to ani nemožno zistiť.
V prípade zelenej kávy sa môžeme asi iba domnievať, čo vlastne pijeme.
„Zelená káva“, ktorú dostať kúpiť u nás, je originál z kávovin
Kávoviny sú výrobky získané pražením, alebo vývarom rôznych častí rastlín. Sú to náhrašky kávy bez obsahu kofeínu. Nie sú však vhodné pre ľudí, ktorí trpia celiakiou, nakoľko sú vyrobené z rôznych obilnín. Kávovinovým výrobkom okrem kofeínu chýbajú i ďalšie obsahové látky.
Na záver
Čo sa zelenej kávy týka, môžeme byť všetci kávičkári nakoniec pokojní, pretože zatiaľ neexistuje jediný dôvod, prečo by sme mali nahradiť pitie našej obľúbenej čerstvo praženej kávy. 🙂
Výskum v tejto oblasti prebieha už od roku 2005 a stále napreduje. Už dnes môžeme jednoznačne povedať, že sa tejto reklamnej fraške vôbec nedá dôverovať “ Jozef Augustín – Pri káve, o káve a kávovinách (2016)
Použité zdroje :
Knižné zdroje : AUGUSTÍN, J. : Pri káve o káve a kávovinách. Vydavateľstvo YOTA s.r.o. v Brne 2016 ISBN: 978-80-7462-851-1
SZABÓ, P. : Cesta kávy. 2017, ISBN: 978-80-89731-26-8í
Konzultantka: Dr. Michaela Kučová – odborníčka na zdravie a výživu ľudského tela
0 komentárov k “Zelená (nepražená) káva” Pridajte vlastný →