Teória kávy

Čo je káva?

Káva je nápoj pripravený zo zomletých pražených kávovníkových zŕn. Obsahuje kofeín, ktorý stimuluje ľudský organizmus. V gastronómii si našla svoje miesto vďaka svojej nezamenitelnej vôni a chuti.

Cesta kávy

Pestovanie a zber kávy

Pestovanie a zber kávy

Úvod Mnoho z nás vníma pražené zrnká kávy ako už hotový produkt balený v rôznych sáčkoch. Pravdou je že zrnko…

Čítať ďalej
Metódy spracovania kávy

Metódy spracovania kávy

Po starostlivom pestovaní a zbere kávových čerešní, prichádza na rad ich spracovanie. Spracovaním sa má na mysli vydolovanie zrnka kávy…

Čítať ďalej
Export a praženie kávy

Export a praženie kávy

Káva sa po spracovaní triedi podľa kvality a odváža do celého sveta. Odborníci degustujú a objavujú chute a vône vypestovaných…

Čítať ďalej

Ako sa vyrába

Bezkofeínová káva

Bezkofeínová káva

Napriek tomu, že pijeme kávu z jednej strany kvôli jej povzbudivým účinkom, za ktoré môže kofeín obsiahnutý v kávovom zrne,…

Čítať ďalej
Kávové kapsule

Kávové kapsule

kapsula z amerikyFoto Ilustrácia od Sarah MacKinnon a Richarda Reddittamiera dopadu kávových kapsúl na životné prostredieKapsulové kávovary sú výdobytkom modernej…

Čítať ďalej
Instantná káva

Instantná káva

Neviem ako iní, ale ja som odmalička poznala kávu iba ako instantnú alebo zalievanú. Nemali sme doma automaty ani iné…

Čítať ďalej

Rôzne spôsoby prípravy kávy

Vacuum pot

Vacuum pot

Príprava kávy touto metódou je u nás menej známa, no napriek tomu má po svete mnoho obľúbencov, najmä kvôli sofistikovanému…

Čítať ďalej
Hario V60

Hario V60

Hario V60 je vynález japonskej firmy Hario a v súčastnosti sa teší veľkej obľube.  Táto tradičná japonská firma je vo…

Čítať ďalej
Aeropress

Aeropress

Aeropress sa radí medzi filtračné metódy prípravy kávy a najbližšie má ku french pressu, ale vďaka filtračnému papieriku má čistejšiu…

Čítať ďalej