Novinky

Voda tvorí az 98-99% kávového nápoja a priamo ovplyvňuje jeho chuť. Vodá by nemala byť príliš tvrdá (pomôže uhlíkový filter), ale ani príliš mäkká, pretože potom je demineralizovaná. Káva potom môže chutiť príliš horko alebo naopak kyslo.
Degustátori kávy ochutnávajú kávu najprv bez cukru a potom aj s cukrom. Cukor im na jazyku zalepí kanáliky, ktoré vnímajú horkosť, preto je možné v káve objaviť ďalšie chute. Aj človek, ktorý si rád kávu sladí, by mal ochutnať kávu najprv bez cukru, aby zistil koľko cukru v šálke potrebuje.
Káva, ktorá rastie vo vyšších nadmorských výškach rastie pomalšie a preto zrnká, ktoré pochádzajú z vyšších nadmorských výšok majú väčšie spektrum alebo intenzitu chutí.
Arabika môže mať až cca 1500 chutí. Robusta má chutí iba cca 500 (podobne ako víno).