Príprava kávy touto metódou je u nás menej známa, no napriek tomu má po svete mnoho obľúbencov, najmä kvôli sofistikovanému vzhľadu tohto kávovaru. Mnoho ľudí ho pozná aj pod názvom „Syphon“. Prvé Vacuum poty pochádzajú z Nemecka a Francúzka. Napriek tomu, že samotný Vacuum pot vyzerá zložito (vďaka svojmu laboratornému vzhľadu), je príprava kávy v podstate jednoduchá.
Vacuum pot pracuje na princípe základnych fyzikálnych zákonoch. Skladá sa z hornej a dolnej časti, ktoré spája rúrka. V hornej časti sa nachádza filter a v tej dolnej je voda, ktorá sa postupne zohrieva. Para potom prechádza do hornej nádoby a mení sa na vodu. Po odstavení ohrievača sa pod tlakom voda vracia naspäť cez čerstvo pomleté kávové zrnká do dolnej časti ako káva.

Ako si pripravím kávu cez Vacuum pot?
1. Odvážim kávu
pripravím si 25g stredne hrubo namletej, čerstvo praženej kávy, ideálne odrodovej, svetlejšie praženej, aby vynikli špecifické chute danej odrody, vhodnej na tento spôsob prípravy ( info u predajcu alebo na zadnej strane obalu )
2. Do spodnej časti nalejeme 250 ml vody
Premyjem filter a do spodnej časti nalejem 250ml vody a zapnem zdroj tepla.
3. Vložím vrchnú časť Vacuum potu a nechám zovrieť vodu.
Keď sa nám dostane voda do vrchnej časti, nasypem 25g kávy a premiešam.
4. Odstavím zo zdroja tepla
Po 60 sekundách odstavím Vacuum pot zo zdroja tepla a sledujem, ako káva klesá cez filter naspäť do spodnej časti.
5. Prelejem do šálky.
Vrchnú časť odložím , prelejem do šálky a konzumujem kávu.

0 komentárov k “Vacuum pot” Pridajte vlastný →